Tinker Time: A Broad Ripple Home Tour

San Francisco transplants turn the interior of a 1920s bungalow into their own Broad Ripple playground.

2 Comments

When Deborah Jacobs and Alan Leerkamp moved to Indy from California, they captured Broad Ripple’s playful, artsy spirit in their bungalow just south of the main strip like they’d been living in the area for years. That’s what happens—even if unintentionally—when great creative minds collaborate: Deborah, an art director and designer who has refurbished the homes of Google employees, partnered with Haus, a local architecture studio with a contemporary edge, on a six-month renovation project. “They really get it,” says Chris Short, principal architect at Haus. “Most people don’t have those kinds of [creative] interests and skills. We were speaking the same language.”

 

The home’s already-charming exterior wasn’t part of the renovation, but the new owners, Deborah Jacobs and Alan Leerkamp, put their stamp on it with a bright-blue front door.
The home’s already-charming exterior wasn’t part of the renovation, but the new owners, Deborah Jacobs and Alan Leerkamp, put their stamp on it with a bright-blue front door.

Photograph by Tony Valainis

Deborah served as the onsite general contractor. The Leerkamps and their 6-year-old-daughter, Sam, painted the majority of the home, sprucing up the exterior with a deep charcoal gray and a pop of turquoise on the front door. Other than those minor cosmetic changes, they left the outside alone so that it blended in with the rest of the residences on the block. “We definitely didn’t want to touch the outside, because we didn’t want to upset anyone,” Deborah says. “We wanted to keep that integrity.” Curbside, everything about the bungalow gives off a wholesome, Midwestern vibe. The picturesque front porch, outfitted with Adirondack chairs, looks like the film set for a Country Time lemonade commercial.

 

The inside, on the other hand, was Deborah’s canvas. Built in the 1920s, the original interior exuded a formal, stuffy feeling with eight-foot ceilings, dark walls, and small, choppy rooms.

The futuristic bubble chair in the corner of the room was ordered from Lex Mod’s website.
The futuristic bubble chair in the corner of the room was ordered from Lex Mod’s website.

Photograph by Tony Valainis

For four months, Deborah observed how the three of them interacted with the floor plan. She then began sketching an open, linear concept with functional spaces where her tight-knit family could spend time together. “We want a very simple lifestyle,” Deborah says. “And we don’t want people to feel like you have to take your shoes off when you come in.”

Haus project lead Derek Mills interpreted that vision by creating a bright, airy entryway filled with enough natural light that you could get your daily dose of Vitamin D just by walking in the door. The sun’s rays bounce off the original hardwood floors through skylights the Haus team embedded into different slopes of the roof to maximize the exposure. The ceilings now soar to 20 feet tall, supported by exposed beams that give the crisp, white interior some industrial grit. Deborah and Alan’s cheery disposition shines through the decor: a modern chandelier that holds notes from family and friends, sunflower-yellow dining chairs, lime-green L.S. Ayres couches passed down by Alan’s grandmother, and a pop-art painting by Greg Gossel.

The formerly closed-off kitchen now flows into the main living area and dining nook. “You don’t want to feel punished when you’re cooking,” Deborah says of the freed layout. “Otherwise, I would never cook.” The Leerkamps borrowed elements from Swedish minimalism to enhance that openness­—white IKEA cabinets were installed only along the bottom of the cooking area to create clear sight lines. A native of Belgium, Deborah also gravitates toward the rustic interiors she grew up in; Mills added that lived-in look with wood countertops he built from the lath that was saved during the wall demolition.

Who wants to walk when you can fly? Cantrell Construction installed a yellow slide in the hall so the couple’s daughter could zip down to her playroom in the basement.
Who wants to walk when you can fly? Cantrell Construction installed a yellow slide in the hall so the couple’s daughter could zip down to her playroom in the basement.

Photograph by Tony Valainis

When the Leerkamps relocated from a 1,100-square-foot apartment in San Francisco (known for the highest housing costs in America) to live closer to Alan’s family, the couple knew their budget would allow them to upgrade to a much larger home in Indiana. They stayed somewhat conservative, buying the 3,795-square-foot bungalow and investing the rest of their funds into a smart, efficient design—a move that’s especially evident in the reconfiguration of the back half of the house.

Before, the passageway from the front part of the home to the rear stopped at a home office, forcing the previous owners to cut through that room to enter the additional living area and garage. Haus addressed those structural flaws with an extended hallway that stretches all the way to the second family room, which the Leerkamps turned into a creative space where they craft and paint together. Mills also added a skylight to the center of the long corridor to brighten up that area leading to the home’s back half and bedrooms.

Sam’s room may be the coolest in the house, starting with the pink polka-dotted walls. A trap door above her reading nook opens to a rope ladder she climbs to “The Treehouse,” a cozy, finished part of the attic where Sam and her friends hang out during slumber parties. (Deborah and Alan can check up on her via an apple-picking ladder in the living room that they found at a Franklin antique store.) Cantrell Construction boosted the fun quotient by inserting a curvy, yellow slide next to Sam’s bedroom that she can ride to the basement play area. The grownups use it as a laundry chute—or for entertainment at family get-togethers. “Adults ride the slide, too,” Alan says. “Even Grandma did after she had a couple of glasses of wine during Christmas.”

“Adults ride the slide, too,” Alan says. “Even grandma did  after she had a couple of glasses of wine during Christmas.”

Deborah and Alan went all out with the master suite as well, transforming the entire guest bedroom into a walk-in closet attached to the bathroom and sleeping quarters. Ron Walker of Heirloom Reclaimed constructed sliding barn doors that give the couple the option to divide the rooms. They’re usually left open, highlighting the spa-like master bath with a waterfall shower and giant tub. “In San Francisco, we just had this low, little thing where you couldn’t even go under [the water] all the way,” Deborah says with a laugh. “I told Alan, ‘If I give up San Francisco to go to Indiana, then I want a massive tub.’”

Don’t feel sorry for visitors, though—they don’t need a guest bedroom. Friends and family stay in The Barn, a private, attached loft with its own entrance, kitchen, and laundry room. It overlooks one of the oldest farmhouses in Broad Ripple, which inspired the space’s barnyard aesthetic: chicken-feeder lighting fixtures, a colorful cow painting, and particle-board flooring that looks like hay. Another sliding door opens to a combined bedroom and bathroom where Deborah painted “Duck Duck Goose” on the sloped wall near the toilet to remind people—mainly Alan—to watch their heads. Wishing you could be the Leerkamps’ house guest yet? You can. The Barn is a five-star Airbnb rental, and Deborah is known to leave little treats, like Belgian chocolates or fresh flowers, on the bed. Sign us up.

 

Related Content